Başkan Yıldırım: "Belediye iflas durumunda"

Acıpayam Belediye Başkanı Levent Yıldırım, geçtiğimiz günlerde bayram önü 14 personelin işten çıkarılması ile gündeme gelmişti. Büyük tepkilere neden olan durum sonrası Gurbetçi FM'de radyo programına konuk olan Başkan Yıldırım, işçi çıkarımı konusunda açıklamalarda bulundu.

Acıpayam ve bölgesinde yayın yapan Gurbetçi FM canlı yayınına katılan Acıpayam Belediye Başkanı Levent Yıldırım, göreve geldiğinden bu yana geçen 2 aylık süreci değerlendirdi. Radyo Sahibi Yunus Bayraktar'ın moderatörlüğünde www.denizlidesiyaset.com imtiyaz sahibi Gazeteci Mustafa Karapınar'ın da katıldığı programda, Başkan Yıldırım merak edilen sorulara cevap verdi.

"MALİ TABLO ŞEVKAN'IN AÇIKLADIĞINDAN FARKLI DEĞİL"

Göreve geldikten sonra mali tabloyu asmadıklarını belirten Başkan Yıldırım, “Daha önce mali tabloyu incelememiştik ancak borçlu bir belediye alacağımızı tahmin ediyorduk. Zaten borçsuz belediye de olmaz. Mutlaka borcu olur; bu ödenebilecek, altından kalkılabilecek bir borç olur veya sirkülasyonu olan bir borçtur. Borcu ödemek için siz de geldiğinizde yeni projelerle, borçlarla da olsa yeni projelerle yürütebilme şansınız olur. Ama biz belediyeyi aldığımızda yürütebilme şansımızın olmadığını gördük. Ciddi anlamda bir borç dengesizliği ve gelirimizin olmadığını gördük. Sadece İller Bankası’na gelen para en büyük para gelir, diğer faaliyetler sınırlı. Gelir tablomuz çok iç açıcı değil. Geçmiş dönem Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, kendi sosyal medya hesabından mali tabloyu cesaret gösterip paylaşmıştı. Asılması konusunda çok ısrar geldi.  İlk geldiğimizdeki tablo buydu zaten. Farklı bir tablo çıksaydı asardık. İş yapmaya geldik, iş yapmak üzere yola çıktık. Bunu ben çok uygun bulmadım. Ama sürekli artan bir borç tablosu var, bunu da ifade etmek lazım” şeklinde konuştu.

“Toplam borç göreve geldiğimizde 140 milyon civarındaydı. Her ay üzerine 9 milyon eklemekle birlikte şu an 159 milyon borca ulaştı” diyen Yıldırım, “Çünkü belediye hiçbir şey yapmadan, hiçbir harcama yapmadan su içsek dahi her ya 9 milyon borcumuz artıyor. Çünkü gelir getirici faaliyetlerimiz yok, sadece hizmet üretiyoruz, taş üretiyoruz. En büyük kalemi de personel giderleri oluşturuyor. Bizim personel giderlerini ödemeye İller Bankası’ndan gelen para yetmiyor.  Geçmiş dönemden gelen SGK’ya kesilen para İller Bankası’na gelmeden önce kesiliyor. Vergi Dairesi’ne 5 milyon 600 bin lira borcumuz var. Daha sonra yapılandırmaya gidilmiş; 17 milyon eskiden gelen bir borç var. Emekli sandığına yapılandırılmış 4 milyon 600 bin borç var. SGK yapılandırması da 12 milyon. Emlak vergisi vs. ile oluşan bütçe gelirleri var. Bunlar da yüzde 2-3 oranında. İlk 5 ay için personel giderimiz bütçenin yüzde 51’lerde. Yasa gereği yüzde 40’ını geçemiyoruz. Sene sonu itibari ile böyle gidersek yüzde 65’leri göreceğiz. Bu da ciddi bir kamu zararı suçu. Galericiler sitesinde dükkanlar dâhil olmak üzere birçok satış yapılmış ama bunlar tahsil edilmemiş, mahsuplaşırmış” dedi.

İşten çıkarma konusunda da açıklamalarda bulunan Yıldırım şu ifadelere yer verdi:

“2 AYDIR DİRENİYORUZ”

“Belediye şu an iflas durumunda. Birim müdürleri ile her gün toplantılar yaptık. Son iki yılda baya bir personel alınmış. Vergi dairesi borçları hemen ödememiz gerektiğini söyledi. Bütçemizi dengeleyebilmemiz için personel çıkarımına gitmemiz gerekiyor. Biz 2 aydır bu konu ile ilgili direniyoruz. Başka belediyeler hemen o ay çıkarıma başladılar.

“BELEDİYE İFLAS DURUMUNDA”

Ben geçici süre ayrılma diyorum. Daha sonra işletmeler kurduğumuzda aynı arkadaşları geri çağırabileceğimizi umut ediyorum. Belediye şu an iflas durumunda.

“GELİRİ ARTTIRAMAZSAK BELEDİYEDE İŞLİ ADAM KALMAYACAK”

Yatırım yapamazsak, bütçe gelir kalemlerini arttıramazsak, belediyede işli adam kalmayacak. Tek şansımız bu, başka şansımız da yok zaten. Ama çıkarım yapılması durumunda mutlaka bu arkadaşlarımıza iş bulalım dedim. Tarım Kredi ve Aynes’le görüştük. Onlar bize personel alacaklarını söylediler. Biz bu arkadaşlara belediyeden geldiklerini söylediklerinde buralarda iş bulabileceklerini söyledik.

“OCAK’TAN İTİBAREN PRİM BORÇLARI ÖDENMEMİŞ”

Abeltaş’ın 2023’te hiçbir prim borcu yok ödemiş. 1 Ocak 2024’ten itibaren ise SGK’ya hiçbir prim borcu ödenmemiş. 19 milyon 498 bin 775 lira SGK’ya borcumuz var”.