Denizli Kebabı, erişilebilir olmaktan çıkıyor

Denizli'nin en temel tanıtım unsurlarından biri olan Denizli kebabı artık sadece bakılıp geçilecek duruma geldi. Yaşanan pahalılık kebabı da etkiledi. Rahmetli Sanatçı Kemal Sunal'ın 'Tokatçı'  filmindeki bu sahne akıllara geldi.

Denizli’nin geleneksel lezzetlerinden olan ve yerli yabancı herkesin büyük beğenisini kazanan Denizli Kebabı, günümüz ekonomik koşulları nedeniyle kent sakinleri için lüks oldu. Gazeteşehir.com internet haber sitesinden Şahin Polat’ın hazırladığı haberde bu konu geniş bir şekilde ele alındı. Polat haberinde şu ifadeleri kullandı. Denizli’nin en özel lezzetlerinden birisi olan geleneksel Denizli Kebabı’na fiyatlardan dolayı her geçen yıl rağbet azalıyor. Kent sakinleri her gün önünden gelip geçtikleri Denizli Kebapçılarına çoğu kez uzaktan bakmak zorunda kalıyor.

GEÇİM SIKINTISI KEBABI UNUTTURDU

Geçim sıkıntısı nedeniyle temel ihtiyaçlarına öncelik veren vatandaşlar, Denizli Kebabı yemek bir yana dursun evine et almakta zorlanıyor. Kısacası Denizlililer Denizli Kebabı yiyemiyor. Ekonomiden dolayı Denizli Tandır Kebabını eskisi gibi yiyemediklerini belirten kent sakinlerinden Metin Erbay, “Eskiden oturduğumuzda karnımız doyasıya kadar kebap yiyorduk. Şimdilerde ise 65 gramını 100-150 liraya ancak yiyebiliyoruz. En son aylar önce yediğimi hatırlıyorum. Pahalılıktan dolayı bu lezzetten mahrum kaldık” dedi. Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatma Derneği’nin belirlediği fiyat politikasına göre Denizli Kebabı’nın 250 gramı 400 TL, 500 gramı 800 TL ve kilosu ise 1600 TL’den satılıyor. Kelle fiyatı ise adet olarak 400 TL’den satılıyor.

DENİZLİ KEBABI’NIN TARİHÇESİ

Kaleiçi Çarşısı, Denizli'nin 800 yıllık geçmişiyle alışverişin ve ticaretin kalbinin attığı yer. 1800’lerde, çarşının içinde bulunan büyük kavak ağacının çevresinde küçükbaş hayvanların alım satımının yapıldığı ağıllar kuruluymuş. Bu hayvanlar, yakındaki kasaplar tarafından kesilip parçalara ayrılır ve halka satılırmış. Kasaplar, kestikleri hayvanları kavak ağacına asarak bekletirlermiş. Soğuk kış aylarında bu yöntem sorun yaratmazken, sıcak yaz aylarında etlerin bekletilmesi mümkün olmadığından satılmayan etleri çarşıdaki fırınlarda pişirip, hemen yakındaki pideciden aldıkları pidelere sararak ziyaretçilere ikram etmeye başlamışlar. Bu kebap, zamanla çarşıda dolaşan vatandaşlar tarafından büyük beğeni toplamış. Kasaplar, bu yeni lezzetin gördüğü ilgi üzerine, kebap yapımını meslek haline getirerek Denizli Kebabı’nı bugünkü ününe kavuşturmuşlar.