Doğru iletişim kurabiliyor muyuz?

İletişimin amacı kendimizi ifade edebilmemiz, ihtiyaçlarımızı ve düşüncelerimizi karşı tarafa aktarabilmemiz için çok önemlidir. Hiç şüphesiz ki hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur.

 

Peki, doğru iletişim kurabiliyor muyuz? Düşüncelerimiz ya da isteklerimiz karşı tarafa geçiyor mu? Klinik Psikolog Muhammet Fatih Yılmaz, iletişim hakkında bilinmesi gereken detayları www.denizlidesiyaset.com’a anlattı.

Öncelikle iletişim hakkında bilgi veren Yılmaz, “İletişim en basit haliyle iki kişi arasında bir bilginin, bir haberin, duygunun kanal vasıtası ile kişiden kişiye iletilmesi durumudur. İletişim, hayatın her anında var. Ama iki insan arasında iletişim nasıl ve nerede başlıyor dersek; iki insan birbirlerinin farkına vardığı anda iletişim başlıyor.

İletişimde kanal bizim sözlerimiz midir, söylediğimiz şeyler midir? Hayır! Bir insanı fark ettiğimizde onu algılamaya başladığımızda, onu algıladığımıza dair her türlü veri bizim onunla aramızdaki iletişimi başlatmış oluyor” dedi.

Dışarıya çıktığımızda tartışmaların ve gerginliklerin yanlış iletişimden kaynaklandığını söyleyen Yılmaz, “Bizim ülkemiz için doğru iletişim çok önemli bir mesele. ‘Bizim insanımız iletişimi çok sağlıklı kurabiliyor mu?’ derseniz üzerine uzun uzun konuşmak gerekeceğini düşünüyorum. Bugün dışarı çıkıp baktığımızda sokaklarda bir sürü tartışmanın, bir sürü gerilimin sebebinin yanlış iletişimden kaynaklandığını çok açık bir şekilde görebiliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yılmaz, açıklamalarını şu şekilde sürsürdü:

JEST, MİMİK VE BAĞLAM ÇOK ÖNEMLİ!

Yanlış iletişimin arka planını irdelediğimizde şunu görüyoruz; aslında söylenen ya da söylenmek istenen şeyler çokta yanlış değil ama karşı tarafa geçmiyor. İletişimde söylediklerimizden çok daha önemli olan şeyler var; nasıl söylediğimiz! Ben sizi fark ediyorum ama bu farkındalık bende ne uyandırıyor? Şunu net bir şekilde söyleyebiliyoruz; bir insanla iletişim içerisine girdiğimizde ne söylediğimiz değil; daha çok nasıl söylediğimiz önemli. Jestlerimiz, mimiklerimiz, bunlara eşlik edecek şekilde bağlam… Çok farklı bir bağlam içerisinde söylediğimiz sözcükler, o ortamda insanlar tarafından yine yanlış anlaşılabilir. Bunları jest ve mimiklerimizle destekleyip, bunları bağlamla iyi bir şekilde okutmamız gerektiğini düşünüyorum.

BİZİM SÖYLEDİĞİMİZ KARŞI TARAFIN ANLADIĞI KADAR DEĞİL!

Bizim söylediğimiz karşı taraftakinin anladığı kadardır meselesi var. Öncelikle bizim de kendimizi iyi bir şekilde anlatabiliyor olmamız lazım. Ben söylerim ve söylediklerim karşı tarafın anladığı kadardır ile bitecek bir iş değil. Ben karşı tarafa bunu anlatabilecek hangi çaba içerisine giriyorum? Hızlı hızlı konuşup, telaşlı telaşlı anlatıp, kelimeleri birbirine karıştırıp size bir şeyler söylediğim zaman bu sizin anlamanıza engel olacak bir anlatım süreci olabilir. Ama bunun yanında da ben size sakin sakin, güzel güzel, vermek istediğim mesajın içerisinde bir telaş veya acele bir durum yoksa iletişim kolaylaşır. Bu iletişimimizi söylediğimiz sözlerden çok daha ayrı bir noktaya getirmiş olur”.

NURHAYAT ERTAN YETİŞ