Geri dönüşümün önemini anlattı

Geri dönüşüm Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Geri Dönüşümcüler Dernek Başkanı İmdat Aday, MK Yapım YouTube kanalında Aslı Sarıkaya'nın sunumu ile yayınlanan 'İşin Aslı' programına konuk oldu. Aday, geri dönüşümün önemini anlattı.

Son yıllarda sıkça duyduğumuz geri dönüşümün önemi artık herkesçe malum. Geri dönüştürülen atıklar tekrar değerlendirilerek hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de tekrar işlenerek yeniden tüketicinin hizmetine sunuluyor. Bu şekilde çevreyi de korumuş oluyoruz.

Geri dönüşüm Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Geri Dönüşümcüler Dernek Başkanı İmdat Aday, MK Yapım YouTube kanalında Program Yapımcısı Aslı Sarıkaya’nın sunumu ile yayınlanan ‘İşin Aslı’ programına konuk oldu. Aday, geri dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“TOPLUM OLARAK BİLİNÇSİZİZ”

 “Ne yazık ki atık konusunda halkımız bilinçli diyemeyeceğiz” diyen Aday, “Çünkü ambalaj atığını olduğu gibi mutfaktan çıkan atıkları hepsini karıştırıp çöpe atıyorlar. Atık yağlarını çeşmeye, suya karıştıranlar var. Bu çok zararlı. Daha önce bu atık yağları toplamak için bir birim kurulmuştu. Ambalaj atıkları ekonomiye katkı, para… Bunları geri dönüştürürsek hem ekonomiye katkı sağlarız hem çevreyi temizleriz, hem de bu işleri uğraşanlar evine ekmek parası götürür. Yurt dışına ithalatı azaltırız. Geri dönüşüm çok önemli bir konu. Ama Türkiye’de bunu tam uygulandığını zannetmiyorum. Sıfır atık projesi çıktı. Biraz daha yaygınlaştı, biraz daha fazla toplansın, çöpe gitmesin, doğaya atılmasın diye ama o bile yetersiz. Şu anda Türkiye genelinde yüzde 20-30’larda. Hala daha bilinçsiz şekilde atıkları çöpe atan kişiler var. Evdeki bireylere anlatılması lazım, eğitilmesi lazım” dedi.

“OKULLARDA DERS OLARAK KOYULMALI”

Okullarda atık eğitimlerinin ilkokul çağında başlaması gerektiğine değinen Aday, “Atık eğitimi ilkokuldan itibaren verilmeli ve ders olarak koyulması gerekiyor. Şu anda yok. Ben konfederasyon başkanıyken okullarda ders olarak koyulması gerektiği konusunda çok uğraş verdim ama olmadı” ifadelerine yer verdi.