Her kötü his depresyon mu?

Zaman zaman mutsuzluğumuzun içerisinde boğuluyor gibi hissederiz. Sürekli çevremize 'depresyondayım' deriz. Peki, her mutsuzluk hissi depresyon mudur? Klinik Psikolog Muhammet Fatih Yılmaz, www.denizlidesiyaset.com'a depresyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 

“Depresyon yaygın bir ruh sağlığı bozukluğudur” diyen Klinik Psikolog Yılmaz, “Birçok insan bu konudan mustarip olabiliyor. Bu zamanlarda da yoğun karşılaştığımız bir durum. İnsanlar bu durumdan dolayı bizlere sıkça başvuruyorlar” dedi.

Depresyonun belirtilerinden Yılmaz, “Kişinin uzun süre bir hüzün yaşaması, mutsuzluk yaşaması, kendisine dair değersizlik duygusunu yoğun bir şekilde yaşaması, uykusuzluk ve iştahsızlık çekmesi, her gün yaptığı işlere yönelik bu işlerde motivasyon bulamaması, ilgi duyduğu şeylere eskisi kadar ilgi duymaması gibi depresyonun belirtileri vardır” şeklinde konuştu.

Her kötü hissin depresyon olmadığının altını çizen Klinik Psikolog Yılmaz, “Az önce bahsettiğim şeyler günlük hayatımızda çok rahat bir şekilde yaşayabileceğimiz olumsuz durumlar. İnsanlar mutsuz olabilir. Başımıza kötü bir olay gelir, mutsuz olmamız ne kadar normal… Ama bu bizi hemen depresyona sokmaz. Ya da iki gün uykusuz kalmak bizi depresyona sokmaz. Mesela burada şu; depresyonun belirtilerini uzun süre yaşamak, uzun süre bir mutsuzluk yaşamak. Uzun süre bir değersizlik hissine kapılıyor olmak… Depresyonun seviye seviye ayrıldığı noktalar var. Ama normal bir depresif bozukluk, depresyon tanısı almak için son iki ay içerisinde yoğun bir şekilde belirtilerin 4 ya da 5 tanesinin yaşanıyor olmasını bekliyoruz. Buna göre depresyonda olduğunu düşünmeye başlıyoruz danışanların. Depresyon, depresif ölçeği testini de doldurmak gerekiyor. Bazı hisler yakın zamanda oluşmuş olabiliyor ama bazı olumsuz duygular eski zamanlardan yaşanmış olabiliyor. Bu belirtiler farklı zamanlarda, farklı şekilde gerçekleştiğini görüyoruz. Bunun için iyi bir incelemeye ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

Erkeklerde öfkenin depresyon belirtisini olduğuna değinen Yılmaz, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Daha spesifik belirtilerden bahsedecek olursak bunun da öyle bir sebebi var: erkekler yaşadıkları olumsuz durumlardan dolayı problemin sorumlusunu kendisinden ziyade dışarıdaki insanları tuttuğu için dışarıya yoğun bir öfke içerisindedir. Bu da kadınlarda tam tersi. Kadınlar, yaşadıkları olumsuz durumların, düşüncelerin sebebini kendileri olarak gördükleri için içe dönük bir öfke yaşarlar. Depresyondan mustarip erkekleri biz dışarıda sinirli, öfkeli, çevresine zarar veren insanlar olarak gördüğümüz gibi kadınları ise; terapiye başvuran insanlar olarak görüyoruz”.