Nazım Hikmet sergi ile anıldı

Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Karikatürcüler Derneği tarafından Usta Şair ve Yazar Nazım Hikmet Ran'ın 61. Ölüm yıl dönümü için hazırladıkları karikatür sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Karikatürcüler Derneği iş birliğince Usta Şair ve Yazar Nâzım Hikmet Ran’ın 61. Yıldönümünde karikatür sergisi düzenlendi. Çınar Meydanı’nda açılışı gerçekleştirilen sergide yurtdışından da eserlerin yer aldığı sergide toplam 50 karikatüre yer verildi. Büyük bir katılım ile açılışı gerçekleştirilen sergide konuşan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, sözlerine Nazım Hikmet’in “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesin” dizeleri ile başladı.

Çavuşoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu dize hayatımızın her alanını anlatan, aslında yaşamımızın şiarı olması gereken bir dize. Çünkü ben değil, biz diyebilenlerin olduğu, kendi gemilerini kurtaranların değil; halkının gemisini kurtaranların kaptan olabileceği şiarının edinildiği bir süreci hep beraber götürme arzusu içerisindeyiz. Nazım Hikmet, sadece Türk halkının ve Türk haklarının şairi değil; dünya haklarının şairi. Nazım Hikmet’in ömrünün büyük bir kısmı sürgünlerle geçirmiş, hayatının 17 yılını cezaevinde geçirmiş, tüm dünyanın kabul ettiği ve tüm dünyanın önünde saygı ile eğildiği bir şairimizdir. Sergi alanımızda da göreceğiniz üzere sadece Türkiye’de değil; dünyanın birçok ülkesinde hem sahip çıkılmış, birçok ülkesinde şiirleri farklı dillere çevrilmiş, birçok dünya ülkesinde karikatürü yapılıp, saygı gören gerçek bir şair. Dünya Barış Ödülü sahibidir. Aynı zamanda buranın jüri başkanlığını yapacak kadar dünyada saygı görmüş bir şahsiyet. Charlie Chaplin olmak üzere; birçok barış ödülü sahibi olanların da jüriliğini yapmış bir şahsiyet. Değeri yaşadığı süre içerisinde fazla bilinmese de geleceğe hoş bir seda, gök kubbede hoş bir seda bırakmayı başarmış yaşamını kaybetmesinden sonra 3 Haziran 1963’ta hayatını kaybetmesinden sonra, bugün dünyanın birçok ülkesinde saygı gören bir şairimizdir. Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve bizlerin de birlikteliği ile artık Nazım’ın dünyada barış şiarı ile çıkmış olduğu yolculuğu, Denizli ve dünya tarafından bilinmesi noktasında bir farkındalığı hep beraber yapalım istedik”.