"Sistemden kurtulmamız lazım"

Anım Butik Hotel Genel Müdürü ve Turizmci Nurettin İyice, MK Yapım'da yayınlanan 'İşin Aslı' programına konuk oldu. Otellerde her şey dâhil sistemin Türkiye turizminden kurtulması gerektiğini söyledi.

35 yıldır turizm sektöründe faaliyet gösteren ve Anım Butik Hotel’in Genel Müdürü, Turizmci Nurettin İyice, MK Yapım’da yayınlanan Program Yapımcılığını Aslı Sarıkaya’nın üstlendiği ‘İşin Aslı’ programının konuğu oldu.

Her şey dahil sistem hakkında konuşan İyice, “Türkiye’nin her şey dâhil sistemden kurtulması lazım. Bana göre yakışmayan bir sistem. Her otelin kendine göre bir kategorisi var ve sınıflandırılması var. Hepsinin de ona göre bir hizmet ve kalitesi var. Her şey dâhil sistem 5 yıldızlı bir otel açıyorsunuz, 3 yıldızlı kategoride hizmet veriyorsunuz. Bu bana etik gelmiyor” dedi.

“Bunu yıllar önce İspanyollar yaptı. Sonra baktılar ki ülke turizmine zararı var, belirli bölgelerde kaldırdılar” diyen İyice, “Her şey dâhil sistem yurt dışında bazı bölgelerde var. Ama onlar çok daha farklı yapıyorlar. Her bölgeye vermiyorlar. Bizim de bunu bir formata sokmamız lazım. Turizmin içinde olan bir ülkede insanlar kendi rezervasyonlarını otelde kendisi seçsin. Transferini kendisi ayarlasın. Bineceği uçağı kendisi seçsin. O şekilde gelsin. Şehir içine geldiğinde restoranını kendi seçsin. Turistler ülkede daha çok para harcıyorlar ve bu şekilde daha çok geziyorlar. Gelen turistin ülkenin değerlerini bilmesi lazım. Kültürü araştırması lazım. Ülkesinde belki bilgi alabilir ama bunu yaşaması lazım” şeklinde konuştu.

Mustafa KARAPINAR