Sokak hayvanları düzenlemesi tamam!

AK Parti'nin sokak köpekleri sorununa yönelik hazırladığı yasa teklifi tamamlandı. İşte madde madde yeni teklif!

AK Parti grubu dün Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında basına kapalı olarak toplandı. Toplantıda sokak hayvanları ile ilgili hazırlanan yasa teklifi hakkında milletvekillerine bilgi verilip görüşleri alındı. AK Parti'nin muhalefet partilerinin de görüşlerini alarak Meclis tatile girmeden çıkarmayı planladığı teklif şu değişiklikleri içeriyor:

BARINAĞA ALINANLAR GERİ BIRAKILMAYACAK

Sokak hayvanları yasada başıboş hayvan olarak tanımlanacak ve bunların öldürülmesi yasak olacak. Sokaklarda bulunan başıboş köpekler belediyeler tarafından toplanıp barınaklara alınacak. Buralarda bakım ve rehabilitasyon işlemleri yapılacak. Barınağa alınan hayvanlar bir daha sokağa bırakılmayacak.

ÖTENAZİDE SINIR VAR!

Barınaklara alınan hayvanlar içinde kuduz riski bulunan bir gül hastalıklı, saldırgan, tedavi edilemeyecek durumdakileri Ötenazi yani uyutma işlemi yapılabilecek.  Ötenaziye yerel yönetimlerin veteriner hekimlerinden oluşturduğu kurullar karar verecek.

HAPİS CEZASI UYGULANACAK!

Nüfusun 25 binin üzerinde olan belediyeler bütçelerinin binde 5, büyükşehirler ise binde üçünü başıboş hayvanların ıslahı ve barınak yapılması için kullanmak zorunlu olacak. Belediyelere barınakların yapılması ve hayvanların toplanması için 2 yıllık süre verilecek. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen belediye başkanlarına bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu sorumluluğun kapsamına belediye meclis üyeleri de girecek.

BAŞKA YERE BIRAKILMAYACAK

Belediyeler kendi sınırları içinde sokaklardan topladıkları başıboş hayvanları başka belediye sınırları içine ya da kırsalda bir yere bırakamayacak. Bunu yapanlara hayvan başına ceza verilecek.

60 BİN TL CEZASI OLACAK

Evcil hayvan sahiplerine de yeni sorumluluklar getiriliyor. Evcil hayvanını, bu hayvandan olan yavruları, yasaklı ırkların üretimini yapanlara hayvan başına 60 bin lira para cezası verilecek. Ayrıca bu kişilerin yeniden evcil hayvan sahibi olmaları önlenecek.