Tedavi edilen 8 kaplumbağa denize bırakıldı
Cumhuriyetin 100. yılı anısına, Türklerin güçlü bir devlet ve toplum yapısına sahip olduğunu gösteren Orhun Kitabeleri bir kaplumbağa ile bütünleştirilerek özel bir heykel haline getirildi.
Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Kaska, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Ortaca Kaymakamı Meral Uçar, Muğla İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Ömer Bolat ve görevliler ile yerli ve yabancı turistler etkinliğe katıldı. Etkinlik ilk olarak Prof. Dr. Yakup Kaska’nın program hakkında bilgilendirme konuşmasıyla başladı. Konuşmasına merkezin kuruluş aşaması ve bu merkeze yaptığı çalışmalarla başlayan Prof. Dr. Kaska sonrasında, “Bizim bu çalışmalarımızı her yıl kamuoyu karşısında yapmamızın bir sebebi var. Yaralı bir kaplumbağanın iyileşme süreci çok önemlidir, biz de bunu kamuoyu ile paylaşarak zaman zaman bu şekilde programımızı genişletiyoruz” diye ekledi.
“Burası doğa sevgisinin aşılandığı, sürdürülebilir hayvan sevgisinin oluşturulduğu bir yer”
Rektör Kutluhan yaptığı konuşmasında DEKAMER’in yaptığı çalışmaların şehir ve çevre sorunlarına çözüm ürettiğini ve üniversite olarak hem doğa ile hem deniz ile bütünleşmenin önemini dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Kutluhan, “26 Ağustos Malazgirt Zaferi’nin bu etkinlik ile kutlandığını görmek bizlere nasip oldu. Çünkü Orhun Kitabelerinin bir kaplumbağanın sırtında ve girişte olması tıpkı Anadolu’nun girişini andırmakta ve yansıtmaktadır. Bir kaplumbağanın iyileşmesi bir hastanın iyileşmesine benzer, bir doğumun gerçekleşmesi gibidir. Her hekim bunun olmasını ister. Burası doğa sevgisinin aşılandığı, sürdürülebilir hayvan sevgisinin oluşturulduğu bir yer. Böyle çerçeveli bir merkezin, yetiştirilen, eğitilen gençlerimiz ile nesiller boyu devam etmesi gerekir. Ben bu konuda da emek veren hocalarıma da ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından kaplumbağaları ziyaret eden konuklara, yaralı kaplumbağaların tedavi süreçleri hakkında bilgi verildi. Tüm kaplumbağalar ziyaret edildikten sonra Muğla/Dalyan’a bağlı İztuzu Plajı’na gidilerek tedavi süreçleri tamamlanan; 'Siyah Papatya', 'Bella', 'Artemisia' ismi verilen 3 caretta caretta ile 'Selcen Sultan', 'Manolya', 'Defne', 'Calipso' ve 'Aybala' isimli 5 deniz kaplumbağası da tekrar denize gönderildi. İHA