Kurbanlık fiyatları nasıl belirleniyor?
Denizli İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Özdemir, kurban fiyatlarının nasıl belirlendiğini açıkladı.
Kurban fiyatları bu yıl el yakarken vatandaşlar da fiyatlar karşısında çaresiz. Vatandaşlar kurban fiyatlarının çok yüksek olmasından şikâyet ederken Denizli İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Özdemir, MK Yapım’da katıldığı ‘İşin Aslı’ programında kurban fiyatlarının nasıl belirlendiğini açıkladı.
Özdemir, “Biz bir fiyat tarife belirlemiştik. Erkek hayvanlarda erkeç ve koçlarda canlı baskül taban fiyatı 3-20-350 arasında. Dişi hayvanlarda damızlık vasfını kaybetmiş keçi ve koyunlarda da 250-280 arası belirtmiştik. Hemşerilerimiz bize sitemde bulundular” dedi.
Özdemir, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
“Ocak-Şubat aylarında kuzu kesim fiyatı karkas 470 liralara kadar çıktı. Balıkesir, İstanbul taraflarında 490 liraları gördü. Ocak-Şubat ayında kesime gönderilmeyip kurbana ayrılan hayvanlarımızın değeri düşündüğünüz zaman 45-50 kilo canlı ağırlığı gelen bir kuzudan maddi değeri 13 bin 500 TL diyebiliriz. Şimdi bu hayvanı siz kurbanlığa ayırdığınız zaman bugün bir kilo arpanın piyasa değeri 8 TL. Bu Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sattığı fiyat. Bunun içerisinde nakliye ve işçilik yok. İkisinin üzerinden değerlendirdiğinizde kurbanlık hayvanımız günlük 2,5 kilo arpa yemektedir. Bu direk 16 TL para demektir. Günlük diğer ihtiyaçları da eklediğimizde bu tutar 30 TL’yi bulmaktadır. 3 ay da kurbana kadar hayvana baktığınızı da düşünürseniz aylık 900 lira, 3 aylık 2 bin 700 lira gibi bir rakama ulaşır. Otomatikman 17-18 bin lira gibi bir rakam çıkıyor. İlçede yaşayan hayvancıların bu hayvanları Denizli Hayvan Pazarı’na getirdiğini düşünün. Herkes işletmesinde bu hayvanları satamıyor. Hayvan pazarında padok fiyatı 18 bin TL olmuş. Bu sene küçükbaş kesim fiyatı 1000-1500 TL arasında. Sektördeki arkadaşlarımız 1. Ve 2. Bayramda kesme, yüzme, parçalama hizmeti veriyor. Bütün masrafları değerlendirdiğimizde bir kurbanın maliyeti 17-18 bin lirayı buluyor. İlçedeki işletmelerimizden hayvan pazarına getirdiğimizi düşünün sonuçta bu bir canlı. Pazara kadar getiriyorsunuz. Bazılarının ayağı kırılıyor, bazılarında ur çıkıyor, bazıları sıkışıp nefessiz kalarak ölüyor. Sonuç itibariyle bunların hepsi zarar. Pazara gelen hayvan yolda 2-3 kilo kaybediyor. Pazardaki stres, sıkıntı da hayvanı etkiliyor. Sonuç olarak 70 kilo gelen bir hayvanın değerini 300 TL’den hesap edersek 21 bin lirayı aşmaması gerekiyor. Bu yetiştiricileri kurtaran bir rakamdır”.